Aurinkovoimaloille sopivat ympäristöt on erikseen kartoitettava
Kirjoitin aiheesta Suomenmaa- ja Uusimaa-lehtiin yhdessä Outi Lankian kanssa.
Kirjoitukset löytyvät näistä linkeistä:
- Lukijalta: Aurinkovoimaloille sopivat ympäristöt on erikseen kartoitettava - Suomemaa.fi
- Mielipidekirjoitus | Aurinkovoimaloille sopivat ympäristöt on erikseen kartoitettava | Pääkirjoitus & mielipide | Uusimaa
_______________________________________________________________________
Aurinkovoimalat ovat herättäneet paljon keskustelua. On selvää, että fossiiliteollisuuteen pohjautuvasta energiantuotannosta on siirryttävä parempiin vaihtoehtoihin.
On huomioitava, että niin sanotun vihreän siirtymän hankkeet eivät automaattisesti ole ympäristöystävällisiä. Suurten voimaloiden vaikutuksista on vähän tietoa, eikä lainsäädäntömme ole ajan tasalla.
Asiaan liittyy paljon huomioitavia seikkoja. Esimerkiksi Porvoossa on määritelty suuntaviivat aurinkovoimaloille ja todettu, että alueet, jotka ovat merkityksellisiä luonnon kannalta, eivät sovellu aurinkovoimaloiden sijoituspaikoiksi, sekä määritelty vähintään 200 metrin suojaetäisyys asuinrakennuksiin. Miksi muuttaa peltomaisemien keskelle, jos pelkona on, että 50 metrin päähän talonkulmasta sijoitetaan aurinkovoimala, etenkään jos toisaalla etäisyys on nelinkertainen?
Voimaloiden vaikutuksista luontoon on jo löydettävissä jonkun verran tutkittua tietoa. Porvoossa on päätetty, että pohjavesialueille niitä ei tule sijoittaa ja että metsiä ei tähän tarkoitukseen tule kaataa. Tällä hetkellä voimassa olevassa hallitusohjelmassa on määritelty, ettei niitä tulisi lainkaan rakentaa viljelykelpoisille pelloille.
Rakentamisen vaatima maaston muokkaus lisää eroosiota ja hajauttaa eliöiden elinympäristöjä. Voimalat saattavat merkittävästi häiritä erilaisia eläinten toimintoja, kuten lintujen kausimuuttoja. Voimaloiden tuottama lämpösäteily vaikuttaa pölyttäjien elämään sekä paneelien heijastukset tuottavat haittaa lepakoille. Huittisissa vireillä olevan aurinkovoimalahankkeen pinta-alaa ollaan supistamassa susireviirien vuoksi. Aurinkovoimaloissa hyödynnetään pölyä sitovia aineita, rikkakasvien torjunta-aineita ja erilaisia myrkyllisiä puhdistuskemikaaleja, jotka voivat saastuttaa alueen ympäristöä ja pohjavesiä.
On syytä käydä julkista keskustelua myös siitä, että miten paljon haluamme antaa sähköverkkoamme ulkomaisten yritysten käsiin. Erillinen kokonaisuus on vielä sekin, mitä tapahtuu, kun aurinkovoimalaitos on käyttöikänsä päässä – kuka tai mikä taho siivoaa jäljet? Valuvatko hyödyt ulkomaille ja jäävätkö haitat kuntien kontolle?
Suomen perustuslain mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta ja ympäristöstä kuuluu kaikille ja julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan oikeus terveelliseen ympäristöön. On tarpeen, että jokaisessa kunnassa tehdään puolueettoman tahon toimesta kattava selvitys aurinkovoimaloille sopivista sijoituspaikoista. Avoimuusperiaatteen mukaan kriteereistä tulee tehdä julkisia. Kuntalaisten yhdenvertaisella kohtelulla on väliä.
Uusi teknologia on tervetullutta, mutta emmehän halua tuhota ympäristöämme tekemällä hätiköityjä ja perustelemattomia päätöksiä? Päätöksenteon tulee pohjautua tietoon, tässäkin asiassa.
Susanna Tiirikainen
oikeustradenomi
keskustan kuntavaaliehdokas, Vihti
keskustan aluevaaliehdokas, Länsi-Uusimaa
Outi Lankia
ympäristötieteen FM
keskustan kuntavaaliehdokas, Porvoo
